6937 744 055

Βιογραφικό

Ψυχολόγος Στράτος ΛέκκαςΠραγματοποίησα τις βασικές μου σπουδές και πήρα το πτυχίο μου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μου εμπειρία με περιστατικά ήταν κατά τη διάρκεια του βασικού μου πτυχίου όταν πραγματοποίησα συναντήσεις με βαρήκοα παιδιά στο ΠΙΚΠΑ Χαριλάου, με τη βοήθεια λογοθεραπευτή.

Στη συνέχεια πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα, όπου το κύριο κομμάτι των καθηκόντων μου είχε να κάνει με συζήτηση με ειδικούς (ψυχολόγους & ψυχιάτρους) για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών.

Το 2005 ξεκίνησα τη θητεία μου στο υγειονομικό στην Άρτα και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στην Αθήνα, στο στρατιωτικό νοσοκομείο 414 όπου πήρα την ειδικότητα του ψυχολόγου. Κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της θητείας μου ανήκα στην Ομάδα Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας. Αρμοδιότητα της Ο.Ψ.Μ. ήταν η πραγματοποίηση περιοδειών στα στρατόπεδα του Έβρου και η επικοινωνία με τους στρατιώτες για συνέντευξη και αξιολόγηση της διάθεσής τους και της ψυχολογικής τους κατάστασης, ώστε αν κριθεί σκόπιμο να υπάρξει παρέμβαση.

Το 2009 ξεκίνησα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη συμβουλευτική ψυχολογία (MSc Counselling Psychology) στο Πανεπιστήμιο του Keele στην Αγγλία. Η εμπειρία του προγράμματος αυτού μου έδωσε γνώση τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανθρωπιστική προσέγγιση του Carl Rogers, του πατέρα της συμβουλευτικής, όπως πολλοί τον ονομάζουν.

Θέλοντας να συνδυάσω την αγάπη μου για τον κινηματογράφο με την ψυχοθεραπεία, έκανα έρευνα στη σχετικά καινούρια πρακτική που καλείται 'Cinematherapy' και συνέγραψα διπλωματική εργασία με θέμα "Μπορούν να είναι θεραπευτικές οι κινηματογραφικές ταινίες;". Έχω πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών πάνω στο θέμα, σε ποικίλους χώρους στη Θεσσαλονίκη.

Tο Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησα να πραγματοποιώ ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ψυχαναλυτική/ ψυχοδυναμική προσέγγιση.

Από τις αρχές ως τα μέσα του 2014 εργάστηκα στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης στον Εύοσμο και μαζί με μια ομάδα ψυχολόγων παρείχα υπηρεσίες συμβουλευτικής στους δημότες Κορδελιού-Ευόσμου.

Από τα τέλη του 2014 ως Ιούνιο 2015 συνεργάστηκα με το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Παρανεστίου παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και παρέμβαση σε θέματα που άπτονται της διαβίωσης των κρατούμενων μεταναστών.

Από Οκτώβριο 2016 ως Δεκέμβριο 2018 συνεργάστηκα με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και παρείχα στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στα Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας Βασιλικών και Διαβατών. Στη συνέχεια και ως τον Αύγουστο 2019 συνεργάστηκα και πάλι με την ΑΡΣΙΣ σε δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, λίγο πριν μετακομίσω στην Αθήνα (Οκτώβριος 2019).